Răspunsurile copiilor stau în întrebările părinților
Cum a fost la școală astăzi?
Bine!
De câte ori ai trăit această conversație alături de copilul tău?
Problema copiilor care povestesc ce au făcut la școală foarte evaziv sau deloc este una des întâlnită. Totuși, de multe ori, părinții consideră că au discutat dacă au aflat ce note a mai primit cel mic și detalii legate de acest aspect.
Albert Einstein spunea că este o nebunie „să faci același lucru în mod repetat și să te aștepți să obții rezultate diferite”. De aceea, dacă simți că discuțiile cu cel mic te nemulțumesc, poate că este cazul să faci o schimbare.
În acest caz, schimbă întrebarea!
Dar nu oricum.
Dacă vei schimba „Cum a fost azi la școală?” cu „Ce ți-a plăcut azi la școală?”, s-ar putea ca „Bine” să se transforme doar în „Totul”, iar bariera de comunicare va fi încă prezentă.
Cu cât întrebarea/cerința este mai specifică cu atât răspunsul este mai detaliat.
![]() Ce ți-a plăcut astăzi la școală? | Care sunt cele mai importante trei lucruri care ți-au plăcut azi la școală? |
Întrebarea mai specifică va da startul unei discuții care va depăși aspectele ce privesc strict școala.
Iar de aici, totul poate deveni un exercițiu de cunoaștere.
Răspunsurile copiilor depind de întrebarea ta
Mai întâi, îl poți lăsa pe cel mic să povestească despre primele trei lucruri care îi vin automat în minte. Poți observa la cine face referire – un profesor, un coleg, propria persoană, conținutul lecției sau alte aspecte ce nu au legătură cu școala – și poți analiza tipul povestirii – descriptivă, apreciativă sau critică. Pornind de aici, poți să îi adresezi întrebări și mai specifice, care să te ajute să construiești o relație de apreciere cu copilul.
Bineînțeles, poți stabili, în mod discret, direcția în care să privească copilul, ajutându-l să-și dezvolte un tipar de gândire apreciativ și constructiv. În acest sens, este necesar ca întrebările adresate să se concentreze pe aspecte pozitive:
Ce întâmplare te-a distrat/amuzat/ce a fost cel mai mișto astăzi?
Care sunt primele 3 lucruri pe care le-ai apreciat astăzi la colegii tăi?
Care sunt cele mai importante 2 lucruri pe care le-ai apreciat astăzi la doamna profesoară?
Ce expresie nouă ai învățat astăzi la ora de limba română?
Din răspunsurile primite, pot deriva alte subiecte de discuție. Coordonate atent și productiv de către părinte, acestea devin surse de învățare extrem de valoroase.

Câteva principii de urmat
E important să știi cum să îți abordezi copilul și cum să îl ajuți să își dezvolte capacitatea de comunicare.
Prin acest tip de întrebări, nu doar că afli ce s-a întâmplat la școală, dar îl ajuți pe cel mic să dezvolte – pe termen lung – încrederea în profesori și în școală, o atitudine pro-socială și cel mai important, încredere în sine.
Mai mult, întrebările despre „cum a fost” pot fi completate de planificarea și întărirea direcției în care privește copilul:
Abia aștept să-mi povestești când te întorci, cele trei lucruri pe care le-ai apreciat astăzi la colegii tăi/năzdrăvănia care te-a distrat/despre ce ai învățat nou astăzi la școală!
Pentru a fi eficientă și pentru a determina rezultatele scontate pe termen lung, este necesar ca fiecare conversația să respecte câteva principii:
- Întotdeauna, conversația începe cu întrebări despre copil, nu despre școală, astfel încât copilul să simtă interesul părintelui pentru el, în primul rând. Prima întrebare poate fi chiar una amuzantă.
- Se adresează întrebări deschise și precise!
- Orice ar spune copilul, nu se face morală!
- Continuarea discuției se face pornind de la cuvintele copilului!
Răspunsurile copiilor stau în întrebările părinților!
Așadar, ai grijă la întrebările pe care le adresezi celui mic.
*** Acest articol prezintă un model de gestionare a acestei situații și nu reprezintă o soluție universal valabilă. Testează-l, observă rezultatele și hotărăște dacă este modelul potrivit pentru copilul tău!